Σύγχρονες μέθοδοι κάνουν παρελθόν το τοπικό πάχος!

Σύγχρονες μέθοδοι κάνουν παρελθόν το τοπικό πάχος & την κυτταρίτιδα

Λιποαναρόφηση και λιπογλυπτική για το τοπικό πάχος αλλά και τεχνολογίες αιχμής για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας βρίσκονται στη διάθεσή μας, τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε τον κατάλληλο «σύμμαχο» που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε θεαματικά την εικόνα μας; Οι ειδικοί μας δίνουν τις απαντήσεις!

Η επιθυμία των γυναικών για άψογο σώμα έκανε τους ήδη από τη δεκατία του ’20 να αναζητούν τρόπους αφαίρεσης του λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Εντούτοις οι βάσεις γα τη σύγχρονη επέμβαση λιποαναρρόφησης τέθηκαν το 1974 από τους Ιταλούς γυναικολόγους Arpad και Giorgio Fischer και στη συνέχεια από το χειρουργείο Yves-Gerald Illouzo. Σήμερα δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι λιποαναρρόφησης / λιπογλυπτικής που εφαρμόζονται: η κλασική λιποαναρρόφηση και η υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με χρήση υπερήχων και λέιζερ. Από την άλλη, οι μη επεμβατικές μέθοδοι λιπογλυπτικής, κυρίως με υπερήχους, ραδιοσυχνότητες ή κρυολιπόλυση, στοχεύουν στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους με διάλυση του πλεονάζοντος λίπους, ενώ η ενέσιμη μεσοθεραπεία και το μασάζ με την τεχνολογία της ενδερμολογίας (LPG) υπόζχονται αποτελεσματική δράση κατά της κυτταρίτιδας και μείωση της όψης φλοιού πορτοκαλιού στην επιδερμίδα.

Τι μπορούμε να διορθώσουμε με την λιποαναρρόφηση;

«Η λιποαναρρόφηση δεν αφαιρεί κιλά, αλλά όγκο. Η απομάκρυνση ωστόσο 2-3 λίτρων λίπους αλλάζει σημαντικά το περίγραμμα του σώματος και το κάνει πιο αρμονικό. Εάν ο πλαστικός χειρουργός σχεδιάσει σωστά την επέμβαση του, μπορεί να κάνει λιπογλυπτική, να αυτομεταμοσχεύσει δηλαδή το λίπος που αφαιρείται από τα σημεία όπου υπάρχει πλεόνασμα –π.χ. από μηρούς, κοιλιά, γλουτούς ή γόνατα- σε περιοχές του σώματος με εσοχές ή ανομοιομορφία που χρειάζονται «γέμισμα». Επίσης, έπειτα από ειδική επεξαργασία μπορεί να το μεταφέρει στο πρόσωπο –να κάνει δηλαδή lipoflilling στις ρινοπαρειακές αύλακες, από ζυγωματικά κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση λίπους θα πρέπει να γίνεται με τρόπο συμμετρικό, θα πρέπει δηλαδή ο χειρουργός να είναι σε θέση να προβλέψει την πιθανότητα η ασθενής του να πάρει βάρος και να φροντίσει ώστε η διόγκωση των λιποκυττάρων που θα έχουν απομένει να μη δημιουργήσει δυσαρμονία στο σώμα».

Η όψη φλοιού πορτοκαλιού μπορεί να διορθωθεί;

«Μολονότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος καταπολεμησης της κυτταρίτιδας, σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί, με την βοήθεια πολύ λεπτών κανουλών, να διασπάσει το φλοιό πορτοκαλιού και να λειάνει αισθητά την όψη της επιδερμίδας. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της κλασσικής λιποαναρρόφησης που είναι μόνιμα –ο οργανισμός δεν αναπληρώνει τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται- στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, οποιαδήποτε μέθοδος ή τεχνική κι αν εφαρμοστεί, η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συνήθειες μας».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια επέμβαση;

«Να θυμάστε ότι η λιποαναρρόφηση γίνεται πάντα από πλαστικό χειρουργό και πάντα σε νοσοκομείο, όχι  στο ιατρείο- εκτός από πολύ μικρής έκτασης επεμβάσεις. Η υποψήφια πρέπει πρώτα από όλα αν είναι υγιής. Εάν οι προεγχειρητικές αιματολογικές εξετάσεις δεν είναι καλές (π.χ. εάν υπάρχει χαμηλός αιματοκρίτης), θα πρέπει να αναβληθεί το χειρουργείο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Μόνο έτσι η λιποαναρρόφηση θα γίνει σωστά, με ασφάλεια, και η αποθεραπεία θα είναι συντομότερη».

Συχνά μιλούν για αντιμετώπιση του τοπικού πάχους με πλαστική χωρίς νυστέρι. Τι σημαίνει αυτό;

«Για μένα η έννοια «πλαστική χωρίς νυστέρι» είναι παραπλανιτική. Η πλαστική συνδέεται αποκλειστικά με τη χειρουργική πράξη. Χωρίς να είμαι αντίθετος με τις νέες τεχνολογίες και τις ενδιάμεσες τεχνικές, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της διαδικασίας της λιποαναρρόφησης, θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν επιβληθεί από την αγορά και τις εταιρείες που κατασκευάζουν κάτι διαφορετιό –τουλάχιστον με την συχνότητα που μας το παρουσιάζουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν υποκαθιστούν την επιστήμη ενός πλαστικού χειρουργού, την οποία δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε ο δερματολόγος ούτε πολύ περισσότερο ένα ινστιτούτο αισθητικής που διαθέτει ένα τέτοιο μηχήνημα».

Ωστόσο στην κλασσική λιποαναρρόφηση η ιδέα του χειρουργείου τρομάζει τον κόσμο.

«Το καλό χειρουργείο παραμένει αναντικατάστατο. Πρέπει επιτέλους να συμβάλουμε όλοι ώστε ο κόσμος να αποβάλει το φόβο για το νυστέρι και τη νάρκωση. Σήμερα ένας πλαστικός χειρουργός με το ταλέντο του και με σωστό προγραμματισμό, ως προς το τι θέλει και πώς θα το επιτύχει, μπορεί σε ένα και μόνο χειρουργείο, να μεταμορφώσει  το σώμα, αφαιρώντας λίπος από πολλά σημεία ταυτόχρονα και να αλλάξει τη ζωή της ασθενούς. Αντίθετα οι διάφορες τεχνικές λιποδιάλυσης δεν μπορούν αν εφαρμοστούν σε μεγάλες περιοχές και χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, με αποτέλεσμα το αρχικά χαμηλό κόστος ανά συνεδρία να αυξάνει σημαντικά αν θέλουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο γιατρός θα πρέπει αν προβάλει την τεχνογνωσία του και όχι τα μηχανήματα που απλώς διευκολύνουν την δουλειά του. Σημασία έχει το καλό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα σώμα αρμονικό, χωρίς ανομοιομορφίες. Για να γίνει όμως αυτό ο πλαστικός θα πρέπει να έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου του και βέβαια εμπειρία».

Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι αναίμακτη και ασφαλής. Αυτό δεν ειναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα;

«Το πολυδιαφημισμένο επιχείρημα ότι μόνο ή λιποαναρρόφηση με λέιζερ, υπερήχους κ.λπ. είναι αναίμακτη δεν ευσταθεί, γιατί σήμερα, χάρη στα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της χειρουργικής πράξης και την ελεγχόμενη υπόταση με ειδικά φάρμακα που χορηγούνται από τον αναισθησιολόγο, η κλασική λιποαναρρόφηση έχει γίνει μια αναίμακτη επέμβαση. Όσο για την ασφάλεια των μεθόδων λιποδιάλυσης με τη βοήθεια λέιζερ, υπερήχων κ.λπ., διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, γιατί δεν γίνεται πάντα σαφές ποια είναι η μέγιστη ποσότητα λίπους που μπορεί να αποβληθεί φυσικά, μέσω της λέμφου, ώστε η διαδικασία αυτή να είναι απολύτως ακίνδυνη για την ασθενή».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Πριν επιλέξουμε κάποια από τις πολλές μεθόδους μείωσης λίπους, επεμβατικές ή μη, καλό είναι να γνωρίζουμε ορισμένες βασικές αρχές:

Η κλασσική λιποαναρρόφηση είναι μαι χειρουργική τεχνική που απομακρύνει το πλεονάζον λίπος από περιοχές που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην δίαιτα και τη σωματική άσκηση. Είναι η πιο δραστική μέθοδος με τα μονιμότερα αποτελέσματα. Δεν θα πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται ως μέθοδος απώλειας βάρους. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι άτομα με φυσιολογικό βάρος και σφριγηλό, ελαστικό δέρμα.

Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ ή υπερήχους έχει αρκετά πλεονεκτήματα (τοπική και όχι γενική αναισθησία, μικρότερες τομές και πιο λείο δέρμα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας). Οι τεχνικές ωστόσο είναι σχετικά καινούργιες και δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά της κλασικής λιποαναρρόφησης.

Η λιποαναρρόφηση με λέιζερ ή υπερήχους πρέπει να γίνεται από έμπειο πλαστικό χειρουργό, που γνωρίζει το χειρισμό των μηχανημάτων, διαφορετικά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Οι μη επεμβατικές μέθοδοι λιποδιάλυσης δεν στοχεύουν στην απώλεια βάρους, ούτε στην αφαίρεση μεγάλου όγκου λίπους, αλλά στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους σε μικρές περιοχές (μηροί, κοιλιά, μπράτσα κ.λπ). Σε κάθε άλλη περίπτωση οι πολλαπλές συνεδρίες που απαιτούνται για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων κάνουν ασύμφορη την επιλογή.

Η συνέντευξη είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ

Παπαγεωργίου Α. Γεώργιος – Πλαστικός χειρουργός: https://www.facebook.com/G.Papageorgiu/

  ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 22:00
Σαββάτο -
Κυριακή -

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  • Ομήρου 51 & Σκουφά (είσοδος από Ομήρου, 1ος όροφος) Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ.: 10672
  • 210-9249994