Η θεραπεία PRP (platelet rich plasma – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), γίνεται με την χρήση του αυτόλογου πλάσματος. Λαμβάνεται δηλαδή αίμα, από τον ίδιο τον ασθενή όπως γίνεται σε μια ανάλυση αίματος. Στη συνέχεια και μετά από φυγοκέντρησή του, αποχωρίζεται ο ορός από το πλάσμα (τα βασικά συστατικά του αίματος).

Στο πλάσμα υπάρχουν τα αιμοπετάλια, τα οποία περιέχουν έτοιμες δεξαμενές, τους αυξητικούς παράγοντες. Ολη η δύναμη βρίσκεται εκεί και μέχρι σήμερα όλες οι έρευνες σ’ αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες εστιάζονται. Εχει πολύ μεγάλη σημασία η σωστή συλλογή αυτού του υλικού (για να μην διαλυθούν τα κύτταρα), αλλά και η σωστή φυγοκέντρησή του, για να μας δώσει άριστα αποτελέσματα.

Το υλικό που μένει, ενισχύεται με κάποιο αμινοξύ και αποτελεί έναν αυτόλογο βιολογικό παράγοντα, ο οποίος εάν εγχυθεί στο πρόσωπο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή που υπολειτουργεί (ακόμη και σε καθυστερημένη επούλωση, σε τραύματα ή ουλές), έχει αποδειχθεί ότι δίνει άριστα αποτελέσματα.

Αυτός ο αυτόλογος τρόπος μεσοθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οπουδήποτε χρειάζεται η ενεργοποίηση της παραγωγής νέων ινοβλαστών.

Ουσιαστικά όταν μπαίνει το PRP στην περιοχή, κεντρίζει την επαναλειτουργία των μεγαλύτερων σε ηλικία βλαστοκυττάρων, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν εν υπνώσει. Ετσι όταν διεγερθούν, παρατηρείται μια «επανεκκίνηση του εργοστασίου» του οργανισμού και τα βλαστοκύτταρα ξαναπαράγουν συστατικά που είχαν ατονίσει.

Μετά από 3-4 θεραπείες η περιοχή που δέχεται το PRP λάμπει. Για παράδειγμα, στο θαμπό δέρμα ή στις περιοχές του προσώπου όπου το δέρμα είναι ταλαιπωρημένο με ουλές μετά από ακμή, ένας μηχανικός ερεθισμός σε συνδυασμό με PRP δίνουν θεαματικά αποτελέσματα. Και το σημαντικό είναι ότι η χρήση του PRP υιοθετήθηκε σχεδόν από όλες τις ειδικότητες (π.χ. καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, ορθοπεδική, κ.α.).