Νέες ανώδυνες μέθοδοι για φυσικό αποτέλεσμα

Οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής αποτελούν πλέον θέμα ρουτίνας για τους έμπειρους γιατρούς. Ωστόσο, εάν τρέμετε στην ιδέα του χειρουργείου, ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου μας δίνει λύσεις για να γυρίσουμε το χρόνο πίσω με νέες μεθόδους που υπόσχονται ένα ανώδυνο και κυρίως φυσικό αποτέλεσμα.

Η ανάγκη για αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος, έχει ωθήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση υλικών και τεχνικών που προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες στον ασθενή, με λογικό κόστος και όσον το δυνατόν μικρότερη αλλαγή της καθημερινότητας του. Σήμερα, ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου μας δίνει την απάντηση για τη διατήρηση της ομορφιάς του δέρματος μας με ό,τι νεότερο κυκλοφορεί. Με την επιστροφή του από το πρόσφατο Συνέδριο Αισθητικής Χειρουργικής στη Βραζιλία, ο Δρ. Παπαγεωργίου είχε πολλά να μας αποκαλύψει. Βεβαίως σύμφωνα με τον ίδιο, όλα γίνονται με βάση τον σεβασμό του ανθρώπου που έχει μπροστά του, αλλά και με γνώμονα την ηθική και τις γνώσεις του κάθε γιατρού, που πρέπει να διυλίζει όσα συνεχώς παρουσιάζονται ως πρωτοποριακές μέθοδοι, πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Με λίπος ή με πλάσμα;

Εκτός από τα βασικά ενέσιμα συστατικά –το υαλουρονικό οξύ και τη Βοτουλινική τοξίνη που χρησιμοποιούνται για την ανανέωση του δέρματος, πρόσφατα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και νέες τεχνικές για την διατήρηση της ομορφιάς μας. Το αυτόλογο λίπος, αλλά και το αυτόλογο πλάσμα, είναι δυο από τα νεότερα «υλικά» που χάρη στις σωστές τεχνικές «μεταμόσχευσης» δίνουν θεαματικά αποτελέσματα εκεί όπου χρειάζεται. Στην περίπτωση του lipofilling, χρησιμοποιείται αυτόλογο λίπος, από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Αφαιρείται δηλαδή λίπος από μια δότρια περιοχή του σώματος μας (σαν μια μικρή λιποαναρρόφηση), από εκεί όπου υπάρχει περισσότερο, (π.χ. από την κοιλιά, το εσωτερικό τμήμα των μηρών, κ.ά.) και αφού γίνει επεξεργασία, στη συνέχεια επανατοποθετείται εκεί όπου χρειάζεται.

Η «επέμβαση» γίνεται με τοπική ή «μέθη», σε χειρουργείο και όχι απλά σ’ένα ιατρείο, χωρίς την αναγκαία αποστείρωση. Η έγχυση του λίπους σε πολύ λεπτόρρευση μορφή γίνεται με λεπτεπίλεπτες κάνουλες στις ρυτίδες ή οπουδήποτε αλλού χρειάζεται, πάντα σε άσηπτες συνθήκες, για να μπορεί να δισφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να γίνει αποδεκτό απ’ το σημείο όπου εγχέεται. Και το σημαντικό; Η «μεταμόσχευση» λίπους γίνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, π.χ. ένα νεαρό άτομο που έχασε πολλά κιλά και το πρόσωπο του έχει αδυνατίσει υπερβολικά, η εμφάνισή του μπορεί να αποκατασταθεί με έγχυση αυτόλογου λίπους.

Η θεραπεια PRP (το ακρωνύμιο των λέξεων Plateler Rich Plasma –πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), γίνεται με τη χρήση του αυτόλογου πλάσματος. Λαμβάνεται δηλαδή αίμα, από τον ίδιο τον ασθενή όπως γίνεται σε μια ανάλυση αίματος. Στη συνέχεια, και μετά από φυγοκέντρηση του, αποχωρίζεται ο ορός από το πλάσμα, τα βασικά συστατικά του αίματος. Στο πλάσμα υπάρχουν τα αιμοπετάλια, τα οποία περιέχουν έτοιμες δεξαμενές από αυξητικούς παράγοντες. «Όλη η δύναμη βρίσκεται εκεί και μέχρι σήμερα όλες οι έρευνες σ’ αυτούς τους αυξητικούς παράγοντες εστιάζονται», μας εξηγεί ο Δρ. Παπαγεωργίου. «Κι έχει πολύ μεγάλη σημασία η σωστή συλλογή αυτού του υλικού (για να μη διαλυθούν τα κύτταρα), αλλά και η σωστή φυγοκέντρησή του, για να μας δώσει άριστα αποτέλεσματα.

Το υλικό που μένει ενισχύεται με κάποιο αμινοξύ και αποτελεί ένα βιολογικό υλικό, το οποίο αν γίνει έγχυση είτε στο πρόσωπο, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή που υπολειτουργεί, ακόμη και σε καθυστερημένη επούλωση, σε τραύματα ή ουλές, έχει αποδειχθεί ότι δίνει άριστα αποτελέσματα», τονίζει ο Δρ. Παπαγεωργίου. «Αυτός ο αυτόλογος τρόπος τρόπος μεσοθεραπείας μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οπουδήποτε δηλαδή χρειάζεται η ενεργοποίηση της παραγωγής νέων ινοβλαστών. Ουσιαστικά, όταν μπαίνει το PRP στην περιοχή, κεντρίζει την παραγωγή των βλαστοκυττάρων, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν εν υπνώσει. Έτσι όταν διεγερθούν, παρατηρείται μια «επανεκίνηση του εργοστασίου» του οργανισμού και τα βλαστοκύτταρα ξαναπαράγουν συστατικά που είχαν ατονίσει. Μετά από 3-4 θεραπείες η περιοχή που δέχεται το PRP λάμπει. Για παράδειγμα, στο θαμπό δέρμα ή σε περιοχές του προσώπου όπου το δέρμα είναι ταλαιπωρημένο με ουλές μετά από ακμή, ένας μηχανικός ερεθισμός σε συνδυασμό με PRP δίνουν θεαματικά αποτελέσματα. Και το σημαντικό είναι ότι η χρήση του PRP υιοθετήθηκε σχεδόν απ’ όλες τις ειδικότητες (π.χ. καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, ορθοπεδική, κ.ά.)».

Εξατομικευμένη προσέγγιση

Για την επιτυχία μιας επέμβασης, απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση. «Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον ασθενή, τι του ταιριάζει και τι όχι. Δεν είναι όλες οι επεμβάσεις για όλους. Εξαρτάται από το τι χρειάζεται ο καθένας. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Ο γιατρός ακολουθεί παρόμοιες, αναγνωρισμένες τεχνικές, αλλά έχει τη δυσκολία και την ευτυχία να έχει αυτό το άτομο στα χέρια του μαι και μοναδική φορά».

Η συνέντευξη είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Omikron

Παπαγεωργίου Α. Γεώργιος – Πλαστικός χειρουργός: https://www.facebook.com/G.Papageorgiu/

  ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 22:00
Σαββάτο -
Κυριακή -

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  • Ομήρου 51 & Σκουφά (είσοδος από Ομήρου, 1ος όροφος) Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ.: 10672
  • 210-9249994