Συνέντευξη του Δρ. Γεώργιου Παπαγεωργίου

Μαθήτευσε στο πλευρό του Αντρέα Φουστάνου και σήμερα έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους πλαστικούς χειρουργούς της Ελληνικής επικρατείας, η φήμη του οποίου απλώνεται τώρα και στην Κύπρο.

Πως αποφασίσατε να γίνετε πλαστικός χειρουργός;

Τελειώνοντας την Ιατρική έπρεπε να αποφασίσω την ειδικότητα που θα ακολουθήσω και το μόνο που ήξερα είναι οτι μου αρέσει η χειρουργική. Στα 25 μου περίπου, το 1986, μου έδωσε την τύχη, ίσως να είναι και αυτό που λέμε καρμικές γνωριμίες, να γνωρίσω έναν άνθρωπο που οφείλω πάρα πολλά και μεγάλη ευγνωμοσύνη, γιατί αποδείχθηκε καταλυτικός στην απόφασή μου να ασχοληθώ με την πλαστιή χειρουργική. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Αντρέας Φουστάνος.

Και τελικά κάνατε την ειδίκευσή σας στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής;

Όλοι οι γιατροί γνωρίζουμε ότι για να κάνεις μια επί μέρους ειδίκευση στον τομέα της χειρουργικής, επιβάλλεται να έχεις δώσει όσο πιο πολύ έμφαση αρχικά στη γενική χειρουργική τη «μητέρα» όλων των επιμέρους χειρουργικών ειδικοτήτων. Εγώ άρχισα με την ειδικότητα της γενικής χειρουργικής, αλλά ασχολήθηκα και με άλλους τομείς κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου.

Τι σας έμαθε λοιπόν η χειρουργική, τόσα χρόνια που είστε στον χώρο;

Έμαθα οτι ένας πλαστικός χειρουργός επιβάλλεται να σέβεται τους ιστούς, πρέπει να κάνει γρήγορα τη δουλειά του, χωρίς τσαπατσουλιές, να στρώνει τα σεντόνια του και να είναι όλα πεντακάθαρα. Η τάξη και η ομορφιά διέπει όλο το χειρουεγείο από την αρχή μέχρι και το τέλος, μόνο τότε θα μπορεί να έχει στην καθημερινότητά του τα λιγότερα προβλήματα. Όλα αυτά αποτέλεσαν καταλυτικά και στη δική μου καριέρα. Έτσι αποφάσισα ότι μου αρέσει όλη η φιλοσοφία της πλαστικής χειρουργικής και όχι μόνο η επέμβαση αυτή καθ’ αυτή, αλλά και ο τρόπος της προσέγγισης.

Ο τρόπος προσέγγισης όμως της πλαστικής χειρουργικής, δεν έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της φύσης;

Είναι τόσο ιδιαίτερη αυτή η ειδικότητα που δεν πίστεψα ποτέ ότι έρχεται ενάντια στη φύση. Η πλαστική χειρουργική είναι η μετεξέλιξη της χειρουργικής και μέσω των τεχνικών που αναπτύχθηκαν, δίνει τη δυνατότητα να διορθώσεις ατέλειες, που δηλαδή δεν είναι τόσο αρεστές και αποδεκτές από αυτούς που τις έχουν. Με κανόνες τους οποίους ο χειρουργός σέβεται και λειτουργώντας με αγάπη, προτείνει με διακριτικότητα στο άτομο που ενδιαφέρεται τις βελτιώσεις που μπορεί να κάνει. Ο πλαστικός χρειάζεται να έχει πολλή υπομονή, γνώσεις αλλά και κριτική ικανότητα, έτσι ώστε να προλαβαίνει τις υπερβολές που μπορεί κάποιος να ζητήσει.

Μια παλαιότερη πλαστική χειρουργική επέμβαση, με λάθος αποτελέσματα, με αλλοίωση σε κάποια από τα χαρακτηριστικά, σήμερα με τις πιο πρόσφατες τεχνικές μπορεί να διορθωθεί;

Κατηγορηματικά όχι. Οι αλλοιώσεις που έχουν γίνει σε ιστούς δεν μπορούν να διορθωθούν. Πάντα υπήρχαν τρόποι που θα μπορούσαν να αποφθεχθούν τέτοια αποτελέσματα, αλλά η ανυπομονησία των ανθρώπων δεν επέτρεπαν στους γιατρούς να κάνουν τουλάχιστον 2 με 3 τεστ. Αν λοιπόν ένας γιατρός επέβαλε τη γνώση του, τότε δεν θα υπήρχαν και τα τόσα λάθη. Παράλληλα όμως, αυτά τα λάθη πιστεύω ότι έγιναν από μη άρτια καταρτισμένους γιατρούς. Ο γιατρός και τότε αλλά και σήμερα, πρέπει να είναι «κυματοθραύστης», πράγμα που σημαίνει οτι δεν πρέπει και να προστατεύει και να τονίζει τους κινδύνους.

Ποια υλικά χρησιμοποιείτε εσείς;

Τα πάντα: Μελετώ ότι αφορά στα νέα υλικά και συνδυάζω πράγματα που έχω ζήσει στο παρελθόν, πήραμε μαθήματα για το σήμερα.

Αν έρθει μια κοπέλα που μου θέλει να κάνει πολλές αλλαγές στο σώμα και στο πρόσωπό της και αυτό είναι αποτέλεσμα κακής ψυχολογίας, εσείς τι θα της προτείνατε;

Στη δουλειά μου δεν έχω να κάνω με ψυχασθενείς, ούτε με ματαιόδοξους ανθρώπους. Όσοι έρχονται στον πλαστικό χειρουργό έχουν το θάρρος της γνώμης τους, έχουν συνειδοτοποιήσει ό,τι κι αν τους προσφερθεί θα το κάνουν πρώτα για τον εαυτό τους, κουβεντιάζουν με τον γιατρό τα ερωτήματα και τις απορίες τους. Αν λοιπόν μια κοπέλα έρθει και θέλει να κάνει πολλές επεμβάσεις μαζί, πιστεύω ότι με την συζήτηση που θα κάνει με τον γιατρό της θα ιεραρχήσει τις ανάγκες της. Άλλοτε, ξεκινούμε με βάση τον προϋπολογισμό που διαθέτει το άτομο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην πλαστική χειρουργική δεν είναι φτηνά…

Είναι γνωστό όιτ υπάρχουν όμως και πιο φτηνές επιλογές. Εσείς τι πιστεύετε γι’αυτό;

Στην Αμερική έχουν γίνει πια συνήθεια τα beauty party. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν είναι τόσο απλά όσο τα παρουσιάζουν άνθρωποι που έχουν λιγοστή γνώση. Πίσω από αυτές τις συναντήσεις υπάρχουν εμπορικά συμφέροντα. Προσωπικά πιστεύω, ότι η επιλογή είναι στο χέρι του κάθε ατόμου. Η εμπιστοσύνη στις γνώσεις και την αξιοπιστία του γιατρού, δεν πιστεύω ότι μπορεί να συγκριθεί με τον εκπρόσωπο μιας εταιρίας που χρησιμοποιεί αυτά τα υλικά σε σαλόνια σπιτιών.

Ποιές είναι οι κυριότερες φοβίες των «πελατών» που έχετε αντιμετωπίσει στην πορεία σας;

Γενικά αυτό που άκουσα πιο πολλές φορές ήταν το θέμα του πόνου. Όμως, αυτό αντιμετωπίζονται με τα ανάλογα φάρμακα, αλλά και κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Και φυσικά, πρέπει να υπάρχει πάντοτε σεβασμός στους ιστούς, έτσι ώστε ο πόνος να είναι υποφερτός. Δεν μπορεί να έχεις κάνει μαι επέμβαση και την επομένη μέρα να κυκλοφορείς στο δρόμο σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Δεν είναι λογικό!

Πως προλαμβάνετε τους κινδύνους που υπάρχουν;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Προσωπικά, αυτό που εφαρμόζω και είναι κανόνας στη δουλειά μου από τότε που ξεκίνησα, είναι ότι όλες μου οι επεμβάσεις μου πρέπει να γίνονται σε νοσοκομείο. Η ασφάλεια που νιώθει και ο πελάτης μου, αλλά κι εγώ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο τρόπο πρόληψης των κινδύνων.

Ποια είναι η πιο συχνή επέμβαση που επιλέγουν οι γυναίκες;

Οι προτιμήσεις παραμένουν παρόμοιες με παλιότερες εποχές. Η αυξητική στήθους και γενικότερα ο συνδυασμός επεμβάσεων γύρω από τον μαστό εξακολουθεί να είναι η υπ’αριθμόν ένα σε ζήτηση επέμβαση για τις γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μαστός είναι το πιο σημαντικό σημείο του γυναικείου σώματος. Μάλιστα, ο λόγος που επιλέγουν πια αυτή την επέμβαση με περισσότερη άνεση οι γυναίκες είναι το ότι κυκλοφόρησε ολοκληρωμένη έρευνα που απομυθοποιεί τον κίνδυνο επηρεασμού του θηλασμού των παιδιών όταν γίνεται αυτή η επέμβαση.

Ποιά η γνώμη σας για τις ραγάδες;

Η ραγάδα είναι μαι ουλή που μπορεί να δημιουργηθεί σε όλα τα σημεία του σώματος, και δεν είναι ανάγκη να έχει παχύνει ή να λεπτύνει μια γυναίκα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και σε πολύ λεπτές κοπέλες. Η γνώμη μου είναι ότι είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις αυτό το πρόβλημα. Το κάθε δέρμα λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Για τα δέρματα που το έχουν να κάνουν ραγάδες, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χειρουργικά.

Τι είναι αυτό που κρατήσατε μέσα από την εμπειρία σας;

Στον κόσμο που ζούμε θα δουλέψουμε πάνω στο σώμα και το πρόσωπο μας, αλλά πάντα με σεβασμό, με κανόνες, με αξιοπρέπεια και πάνω από όλα με ειλικρίνεια. Μια φράση που μου είπε μια ασθενής μου «δεν θέλω να κάνω εντύπωση, θέλεν να μεγαλώνω αξιοπρεπώς», αυτό το κρατώ και το εκτιμώ.

Η συνέντευξη είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Omikron

Παπαγεωργίου Α. Γεώργιος – Πλαστικός χειρουργός: https://www.facebook.com/G.Papageorgiu/

  ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 22:00
Σαββάτο -
Κυριακή -

  ΙΑΤΡΕΙΟ

  • Ομήρου 51 & Σκουφά (είσοδος από Ομήρου, 1ος όροφος) Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ.: 10672
  • 210-9249994