Αναμφίβολα το χειρουργικό face lift, είναι η μόνη μέθοδος με διάρκεια για την ανόρθωση και αποκατάσταση του περιγράμματος του προσώπου.
Μία εναλλακτική, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου και την βελτίωση του λαιμού είναι με την χρήση νημάτων (ραμμάτων).
Πολλές φορές τα lift με νήματα αναφέρονται με τα εμπορικά τους ονόματα (brand names), όπως happy lift, contour lift ή silhouette lift.
Τα νήματα αυτά είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό που φτιάχνονται τα ράμματα που χρησιμοποιούνται στην χειρουργική.
Σκοπός τους είναι να συσφίξουν και να δώσουν όγκο στις περιοχές που χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, τοποθετούμενα κάτω από το δέρμα και στις περιοχές που παρουσιάζουν χαλάρωση και πτώση.
Είναι επίσης σχεδιασμένα για να ανορθώνουν το δέρμα στη σωστή του θέση και κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτελούν ικανά όπλα εναντίον της βαρύτητας και της γήρανσης.
Είναι μία καλή εναλλακτική για την αναδόμηση του προσώπου κατά την οποία δεν απαιτείται γενική αναισθησία και παραμονή στο νοσοκομείο.
Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και παρατηρείται συνεχής βελτίωση για το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο.
Τα νήματα κατά περίπτωση, μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή των φρυδιών, των παρειών (μάγουλα), στο περίγραμμα της κάτω γνάθου και τον λαιμό.
Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε περιοχές όπως το στήθος, οι γλουτοί, οι βραχίονες, οι μηροί και το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.
Κάθε νήμα έχει κώνους ή κόμπους τα οποία βοηθούν να συγκρατείται το δέρμα στην νέα θέση.
Ταυτόχρονα ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου.
Tα αποτελέσματα εάν γίνει σωστή επιλογή περιστατικών, είναι πολύ καλά και έχουν διάρκεια από 18 μήνες έως και τέσσερα χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του νήματος που χρησιμοποιείται, τον βαθμό της χαλάρωσης και την ποιότητα του δέρματος.

Τρόπος εφαρμογής
Πριν την τοποθέτηση των νημάτων, γίνεται σχεδιασμός, όπου ανάλογα με τις ανάγκες του προσώπου σχεδιάζεται το σημείο εισόδου, η πορεία και το σημείο εξόδου της βελόνας που φέρει το νήμα, το οποίο παραμένει και η βελόνα απορρίπτεται.
Ανάλογα με τον τύπο του νήματος (π.χ. μίας ή δύο κατευθύνσεων), τα σημεία εισόδου και εξόδου ποικίλουν.
Μερικές τεχνικές, απαιτούν στο σημείο εισόδου να γίνει μία μικρή τομή.
Η όλη διαδικασία γίνεται υπό τοπική αναισθησία με την τοποθέτηση αναισθητικής κρέμας και την χρησιμοποίηση οδοντιατρικής σύριγγας.
Από την στιγμή που θα τραβηχτούν οι κώνοι ή τα άγκιστρα, βοηθούν στην ανόρθωση του δέρματος.
Για το καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζεται να τοποθετηθούν αρκετά νήματα και πολλές φορές γίνεται συνδυασμός διαφόρων τύπων.
Τα νήματα είναι αόρατα.
Μερικές φορές μπορεί να γίνουν αντιληπτά με την ψηλάφηση, σε κάποιες περιοχές, τις πρώτες μέρες από την εφαρμογή τους.
Κάποιοι ασθενείς μπορεί να νιώσουν άβολα ή να νιώσουν τράβηγμα κατά την μάσηση ή το χαμόγελο.
Επίσης σε μεγαλύτερη χαλάρωση μπορεί να παρατηρηθεί ήπια αναδίπλωση του δέρματος σε κάποια σημεία, οίδημα (πρήξιμο) ή εκχυμώσεις (μελανιές).
Συνήθως όλα αυτά βελτίωνονται τις πρώτες 5-10 ημέρες.
Οι τομές που γίνονται είναι πολύ μικρές και εξαφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα.