Η ρύπανση του περιβάλλοντος γερνάει την επιδερμίδα μας: Μεγαλύτερη απειλή και από τον ήλιο

Σε μια εποχή που οι πληροφορίες γύρω από το κυνήγι της “αιώνιας” νεότητας είναι καταιγιστικές, το αίτημα του νεαρού αριστοκράτη Ντόριαν Γκρέι ο οποίος εύχεται να μη γεράσει ποτέ, στο αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της ζωής, μπορεί ωστόσο να ανακόψει την γήρανση και παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, υπάρχουν σύγχρονα “όπλα” τελευταίας τεχνολογίας στα χέρια των ειδικών.

Τα “όπλα” αυτά απασχολούν τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο διεξάγεται από τις 16 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνεται σήμερα 19 Οκτωβρίου 2019 στο ‘Ιδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

Για ποιο λόγο όμως γερνάμε; «Η ηλικία μεταξύ 40-45 ετών είναι αυτή κατά την οποία, παρατηρούνται έντονες αλλαγές στο πρόσωπο και τα πρώτα σημάδια της επέλασης τους χρόνου», εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, αλλά και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι επτά παράγοντες που παίζουν ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, είναι οι εξής:

 1. Η γονιδιακή προδιάθεση του κάθε ατόμου
 2. Η διατροφή από τα βρεφικά και παιδικά χρόνια
 3. Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις
 4. Η έκθεση στον ήλιο
 5. Οι αυξομειώσεις βάρους
 6. Η χρήση αλκοόλ & διαφόρων άλλων ουσιών
 7. Το κάπνισμα

Στοιχεία από πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τη βασική αιτία για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν τα συμπτώματα- κοκκινίλες, ερεθισμοί ή δυσανεξίες- έντονης ευαισθητοποίησης του δέρματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% του πληθυσμού, που ζει σε αστικές περιοχές, είναι καθημερινά εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς ρύπους οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα όρια ποιότητας του αέρα που κρίνονται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια το μείζον θέμα ήταν η προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο, τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, αναδεικνύουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος ως τη μεγαλύτερη απειλή.

Τα…”όπλα” κατά της γήρανσης

 1. Οι κρέμες προσφέρουν συνεχή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την καθιστούν πιο ανθεκτική στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
 2. Τα Peelings κάθε είδους, από το απλό scrub έως την χρήση μηχανημάτων μικροδερμοαπόξεσης και χημικών peels, βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος και την απομάκρυνση της κερατίνης στοιβάδος με σκοπό να εισχωρήσουν πιο εύκολα διάφορα προϊόντα μεσοθεραπείας. Σκεφτείτε πως οι άνδρες κάνουν καθημερινό peeling με το ξύρισμα.
 3. Μεσοθεραπεία ή βαθιά ενυδάτωση. Είναι μέθοδος κατά την οποία, με ενέσιμο τρόπο, αφού έχει τοποθετηθεί κρέμα για τοπική αναισθησία, ενίονται ουσίες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης φροντίζοντας παράλληλα να διατηρείται η υγρασία του δέρματος.
 4. Το Needling είναι μηχανικός ερεθισμός του δέρματος με ειδικά μηχανήματα ή με rollers. Υπό τοπική αναισθησία με τοποθέτηση κρέμας διατρυπούμε τον φραγμό της επιδερμίδας και έτσι διοχετεύουμε στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος θρεπτικές ουσίες για ανάπλαση.
 5. Μηχανήματα όπως είναι τα Lasers και οι ραδιοσυχνότητες (RF) που είναι μορφές μη βλαπτικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας και της υφής του δέρματος, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των καφέ κηλίδων ή των μικρών ευρυαγγείων. Τα μηχανήματα αυτά συμβάλλουν στην διέγερση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες.
 6. Ενέσιμα εμφυτεύματα. Σήμερα το ασφαλέστερο εμφύτευμα είναι το υαλουρονικό οξύ. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα χείλη. Οι θεραπείες στο πρόσωπο κυρίως, πρέπει να γίνονται σταδιακά, με πρόγραμμα, σχέδιο και υπομονή έτσι ώστε οι αλλαγές αυτές να συνειδητοποιούνται από τους ασθενείς. Στα ενέσιμα εμφυτεύματα εντάσσεται και η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη (Dysport, Xeomin) για θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης στο μεσόφρυο, στο μέτωπο, την μύτη και το πόδι της χήνας στο έξω μέρος των οφθαλμικών κόγχων.
 7. Αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma). Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου, «οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της γήρανσης θα πρέπει να εξατομικεύονται. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε μη επεμβατικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κανένα άλλο τρόπο ή θεραπεία».

Το άρθρο είναι δημοσιευμένο hellasjournal.com

https://hellasjournal.com/2019/10/i-rypansi-perivallontos-gernaei-tin-epidermida-mas-megalyteri-apeili-kai-apo-ton-ilio/

Παπαγεωργίου Α. Γεώργιος – πλαστικός χειρουργός: https://www.facebook.com/G.Papageorgiu/

  ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

  ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή 14:00 - 22:00
Σαββάτο -
Κυριακή -

  ΙΑΤΡΕΙΟ

 • Ομήρου 51 & Σκουφά (είσοδος από Ομήρου, 1ος όροφος) Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ.: 10672
 • 210-9249994